Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.

Så fungerar Bytestorget

Alla våra hyresgäster som vill byta lägenhet inom Fabos bostadsbestånd kan kostnadsfritt annonsera på vår hemsida.

För att kunna byta lägenhet krävs det att du har ett förstahandskontrakt. En hyresrätt kan bytas mot en annan hyresrätt. Förutsättningen för bytet är att båda parter avser att bo permanent i respektive lägenhet.

Enligt hyreslagen ska du vid ett byte som hyresgäst visa att du har särskilda skäl. Det kan till exempel vara så att du på grund av ändrade familjeförhållanden behöver en mindre eller större bostad.

För att Fabo skall godkänna bytet fordras att den du vill byta med klarar av att betala hyran och inte har misskött sitt tidigare boende. Vi granskar den som ska byta på samma sätt som vi granskar en ny hyresgäst. För den som är hyresgäst hos Fabo krävs minst 12 månaders skötsamt boende.

När du har hittat någon att byta med ska du ansöka om lägenhetsbyte. Tänk på att göra detta i god tid innan bytet ska ske. Om ansökan inte är komplett så returneras den. Bytet kan ske först när alla handlingar är undertecknade och inom tre månader efter det att en komplett ansökan inkommit. Köpoängen nollställs alltid när man tecknar nytt kontrakt hos Fabo, även i samband med byte.

Det sker ingen renovering vid bytet, utan lägenheterna övertas i befintligt skick. Ny hyresgäst övertar således eventuella skador och kan bli betalningsskyldig för dessa om de kvarstår vid framtida avflyttning.